Site Overlay

Τι πρέπει να τρώτε και τι όχι για την υγεία της ευαίσθητης περιοχής;

Η φράση «είμαστε ότι τρώμε», αφορά όλο τον οργανισμό σας. Από το δέρμα και τα μαλλιά σας  μέχρι και τον κόλπο σας αλλά και την υγεία του. Επομένως, είναι καλό να καταναλώνετε τροφές  που θα εξασφαλίζουν την καλύτερη υγεία της ευαίσθητής σας περιοχής και να φροντίζετε για την πρόληψη διάφορων ασθενειών. Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι λοιπόν για να το πετύχετε; Δείτε παρακάτω:

Τι πρέπει να τρώτε και τι όχι για την υγεία της ευαίσθητης περιοχής;

  • Αποφύγετε τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα

Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών μειώνουν την αντίσταση αλλά και τη δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, κάτι που επιτρέπει στα βακτήρια να εισέρχονται και να παίρνουν τον έλεγχο. Με αυτό τον τρόπο μπορούν  δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα στην ευαίσθητη περιοχή όπως η ξηρότητα, οι μολύνσεις ζύμης, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού, η βακτηριακή κολπίτιδα αλλά και ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ. Επομένως, προτιμήστε την κατανάλωση τροφίμων με προβιοτικά ή προβιοτικά που ευεργετούν την υγεία του κόλπου αλλά και του εντέρου σας.

  • Καταναλώστε ξηρούς καρπούς και καλά λιπαρά

Τα καλά λιπαρά κατά βάση εμπεριέχονται στο ελαιόλαδο, το αβοκάντο αλλά και τους ξηρούς καρπούς. Βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερόλης, εξισορροπούν τα επίπεδα των οιστρογόνων, δημιουργώντας μια βλέννα επένδυσης η οποία προστατεύει τον οργανισμό από τις λοιμώξεις και συμπεριλαμβάνονται στις λεγόμενες υπερτροφές.  Πέρα όμως από τα παραπάνω οι ξηροί καρποί και πιο συγκεκριμένα τα αμύγδαλα, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ασβέστιο αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, προασπίζουν τον οργανισμό μας από πιθανές κολπίτιδες.

  • Καταναλώστε πολλά προβιοτικά και πρεβιοτικά

Όπως το έντερό σας, έτσι και ο κόλπος σας χρειάζεται κάποια υγιή βακτηρίδια για να μπορέσει να διατηρήσει ένα υγιές και φυσιολογικό  ph, έτσι ώστε να προασπίσει τον οργανισμό σας από πιθανές λοιμώξεις. Τα καλά νέα εδώ είναι ‘ότι οι τροφές που συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου, ταυτόχρονα συμβάλλουν και στην υγεία του κόλπου. Έχει αποδειχθεί ότι οι τροφές με προβιοτικά όταν καταναλώνονται σε τακτική βάση από τις γυναίκες, συμβάλλουν στη μείωση χρόνιας κολπικής δυσφορίας ή καταπολέμηση του πόνου κατά τη σεξουαλική πράξη αλλά και της κολπίτιδας. Επομένως βάλτε τροφές με προβιοτικά στη ζωή σας όπως  τα ωμά πράσα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο αλλά και το κεφίρ και το γιαούρτι και βοηθήστε διπλά τον οργανισμό σας.

  • Παραμείνετε ενυδατωμένοι

Πρέπει να ξέρετε ότι ο κόλπος μοιάζει με το εσωτερικό του στόματός σας. Όταν λοιπόν μια γυναίκα αφυδατώνεται, αρχίζει να διψάει και να ξεφλουδίζει το δέρμα της. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον κόλπο. Πίνετε επομένως πολύ νερό για να ενυδατώνεται επαρκώς ο οργανισμός σας και πέρα αυτού θα αποφύγετε και πιθανή εμφάνιση ανεπιθύμητων οσμών!

  • Αποφύγετε τα κρέατα αλλά και τα γαλακτοκομικά που εμπεριέχουν τεχνητές ορμόνες

Κάποια κρέατα ή και γαλακτοκομικά προϊόντα που υπάρχουν στο εμπόριο περιέχουν τεχνητές ορμόνες που μιμούνται τη λειτουργία των οιστρογόνων, τα λεγόμενα ξενοοιστρογόνα. Αυτά όμως στην πραγματικότητα εμποδίζουν τη λειτουργία των οιστρογόνων, καθώς αναστέλλουν τη δημιουργία βλεννογόνων  με αποτέλεσμα να σας κάνουν επιρρεπείς σε λοιμώξεις.

  • Αποφύγετε τη ζάχαρη

Η πολλή ζάχαρη δεν κάνει πουθενά καλό, το έχουμε πει επανειλημμένα. Επομένως, ούτε στον κόλπο σας θα πρέπει να ξέρετε, δεν κάνει καλό. Είναι ακριβώς αντίθετη με ένα συγκεκριμένο προβιοτικό και παράλληλα  είναι ικανή να σκοτώσει βασικά κολπικά βακτήρια όπως είναι για παράδειγμα ο γαλακτοβάκιλος. Συνεπώς, η ανισορροπία αυτή των βακτηρίων έχει ως αποτέλεσμα ερεθισμούς, πόνους αλλά και μολύνσεις ζύμης.