Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ασθένεια  που συγκαταλέγεται σε αυτές που έχουν να κάνουν με τη διαταραχή του μεταβολισμού μας. Ο μεταβολισμός είναι  ο ρυθμός με τον οποίο μεταβολίζει ο οργανισμός μας τις τροφές που καταναλώνουμε, παρέχοντας μας ενέργεια. Όταν  για παράδειγμα, καταναλώνουμε  πηγές υδατανθράκων όπως το ψωμί, τα μακαρόνια, το ρύζι κτλ διασπώνται  σε γλυκόζη η οποία λειτουργεί ως καύσιμο για το σώμα μας.

diavitis ti einai kai pos antimetopizetai 300x200 Σακχαρώδης διαβήτης, τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

              Η ανίχνευσή του  στον οργανισμό μας  γίνεται από τα αποτελέσματα των βιοχημικών εξετάσεων οι οποίες θα πρέπει να γίνονται συχνά. Ακόμη πιο συχνά, θα πρέπει να εξετάζονται όσα άτομα έχουν κληρονομικότητα, άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση ,υπέρβαρα, παχύσαρκα και άτομα χωρίς κάποια φυσική δραστηριότητα. Στην ευπαθή ομάδα των παιδιών και των εφήβων πρέπει να γίνονται εξετάσεις κάθε 3 χρόνια γιατί ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται κατά βάση  και σε παιδιά και το ποσοστό αυξάνεται διαρκώς.

ΤΡΕΙΣ έιναι οι τύποι του διαβήτη:

α)Ο διαβήτης τύπου 1 ο οποίος ευθύνεται για την καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος μας, τα οποία  β-κύτταρα παράγουν την ινσουλίνη στο αίμα μας, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική έλλειψή της στον οργανισμό μας  ή και να μην υπάρχει καθόλου.

 β)Ο διαβήτης τύπου 2 όπου  σε αυτή την περίπτωση το πάγκρεας δεν παράγει όση ινσουλίνη χρειαζόμαστε , άρα οι τιμές του σακχάρου στο αίμα μας ανεβαίνουν.

γ) τέλος ο διαβήτης κύησης ο οποίος πρόκειται για τον διαβήτη που εμφανίζεται όπως λέει και το όνομά του,  για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της γυναίκας.

Συμπτωματολογικά τώρα, σε αρχικά στάδια δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιος πάσχει κι αυτό καθιστά την διάγνωσή του λίγο δύσκολη. Μόνο όταν τα επίπεδα γλυκόζης ανέρχονται σε 200 mg ( τότε εμφανίζεται και η έλλειψη  γλυκόζης στα ούρα) , τα άτομα έχουν ξηροστομία, πολυουρία, κόπωση και αδυναμία καθώς και πολυδιψία. Οι συνεχώς αυξημένες τιμές του σακχάρου στον οργανισμό μας,  δημιουργούν βλάβες στα αγγεία μας , οι οποίες βλάβες με τη σειρά τους προκαλούν αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακά επεισόδια, γάγγραινα(στα πόδια), αμφιβληστροειδοπάθειες που οδηγούν  σε μείωση της όρασης μας  ακόμα και σε τύφλωση, περιφερική αγγειοπάθεια και τέλος διάφορες νεφροπάθειες.

Η πρόληψη όπως σε όλες τις ασθένειες, έτσι κι εδώ,  είναι βασική πρακτική και συνδυάζεται με την αλλαγή του τρόπου ζωής μας, η οποία μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης. Άρα η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή  σε συνδυασμό με μια ήπιας μορφής φυσική δραστηριότητα συμβάλλουν και στην πρώιμη πρόληψή του αλλά και στην αντιμετώπισή του έως ένα βαθμό. Για την αντιμετώπιση του διαβήτη όμως, θα πρέπει να βάλουμε καλά στο μυαλό μας, ότι  παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η διατροφή του ασθενούς. Οι διαβητικοί  θα πρέπει μειώνουν  την πρόσληψη υδατανθράκων από τις τροφές τους και να επιδιώκουν το σωστό συνδυασμό τροφών   για την καταπολέμησή του. Σε περίπτωση του διαβήτη τύπου 1 είναι απαραίτητη η χορήγηση ινσουλίνης. Όπως κι αν έχει η κατάσταση, φροντίστε τη διατροφή σας για να θέσετε μια ισχυρή βάση για ένα πιο δυνατό και υγιή οργανισμό!

 
Show Buttons
Hide Buttons