Το ψυγείο μας είναι πολύ πιθανό να έχει πληθώρα βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας ή ακόμη και ανεπιθύμητες και απρόσμενες τροφικές δηλητηριάσεις.

Είναι πολύ σημαντικό επομένως  να το καθαρίζετε σε τακτικά χρονικά διαστήματα  και να αποθηκεύετε τα προϊόντα που βρίσκονται σε αυτό με σωστό τρόπο και δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή για το καθένα ξεχωριστά.

poso kairo antexoun ta trofima sto psugeio 300x92 Πόσο καιρό αντέχουν τα τρόφιμα στο ψυγείο;

Είναι καλό να γνωρίζετε ότι πολλά από τα τρόφιμα που συντηρούνται στο ψυγείο μπορούν να ξεπεράσουν την ημερομηνία λήξης που αναγράφουν επάνω στην ετικέτα τους, αλλά να μην έχουν εμφανή σημάδια αλλοίωσης ή δυσάρεστη μυρωδιά για να μας προϊδεάσουν ότι χάλασαν.

Άλλωστε  τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν συντηρητικά όπως γνωρίζουμε, τα οποία μπορούν να τα διατηρήσουν φρέσκα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βασίζεστε στη μυρωδιά τους για να κρίνετε αν είναι ασφαλή ή έχουν λήξει.

Δείτε πιο κάτω τι  ισχύει πιο αναλυτικά:

Το αγαπημένο μας  σκόρδο έχει πολλαπλά ευεργετικά οφέλη για την υγεία. Για να έχετε τα καλύτερα δυνατά  αποτελέσματα, αποθηκεύστε το σε ξηρό και σκοτεινό μέρος, διατηρώντας  τη θερμοκρασία δωματίου. Ολόκληρες οι σκελίδες σκόρδου  αντέχουν στο ψυγείο μία εβδομάδα περίπου, ενώ όταν είναι ψιλοκομμένο το  σκόρδο, πρέπει να καταναλωθεί έπειτα από λίγες ώρες.

Σύμφωνα με τους  ειδικούς, τη μαγιονέζα καλό είναι  να την  καταναλώνετε εντός δύο μηνών αφότου  την ανοίξετε. Επίσης, αν μείνει εκτός ψυγείου για περισσότερες από δύο ώρες αφού την ανοίξετε, είναι προτιμότερο να την πετάξετε. Τέλος, τη σπιτική μαγιονέζα πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε πέντε ημέρες απαραίτητα , αλλιώς πετάξτε την!

Οι περισσότεροι παραγωγοί αλλαντικών συνιστούν τα προϊόντα τους να καταναλώνονται εντός 3-5 ημερών,  από το άνοιγμα της συσκευασίας. Η πλαστική συσκευασία δεν σημαίνει ότι διατηρεί τα αλλαντικά φρέσκα μέχρι να επέλθει η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται πάνω τους.

Το μπέικον με τη σειρά του, αν και εφόσον έχει αποθηκευτεί σωστά,  πρέπει αυστηρά  να καταναλώνεται εντός μιας εβδομάδας.

Επίσης, ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο καπάκι της, η σάλτσα ντομάτας πρέπει να χρησιμοποιείται εντός 5 ημερών από την ημέρα που την ανοίγετε.

Ένα μπουκάλι κρασί ( είτε λευκό, είτε κόκκινο) που έχει ανοιχτεί, μέσα σε 2 μέρες  χάνει τη γεύση του και δεν είναι ούτε γευστικό αλλά ούτε και ασφαλές για να το πιείτε  έπειτα  από 6-7 ημέρες για παράδειγμα.

Τα εναπομείναντα μαγειρεμένα τρόφιμα, ακόμη και όταν αποθηκεύονται σε αεροστεγή δοχεία και με σωστό τρόπο, καλό είναι να καταναλώνονται εντός 2-3 ημερών από την τοποθέτησή τους στο ψυγείο, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες για την ασφάλεια και ποιότητα τροφίμων της Mayo Clinic.

 



Show Buttons
Hide Buttons