Αρχικά, να πούμε τι ακριβώς είναι η ινουλίνη:

Η ινουλίνη είναι ένας διαλυτός τύπος φυτικών ινών. Υπάρχει σε κάποια φυτά και η διάσπασή της πραγματοποιείται στο λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα να φτάνει έπειτα  στο παχύ έντερο, δρώντας με ευεργετικό τρόπο για τον οργανισμό μας.

Όπως γνωρίζουμε, οι φυτικές ίνες αποτελούν βασικό διατροφικό στοιχείο για την καλή μας υγεία, καθώς ενισχύουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου μας, βελτιώνουν την πέψη και προκαλούν αίσθημα κορεσμού.

Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι υπάρχει πληθώρα φυτικών ινών, απλά οι πιο γνωστές είναι οι διαλυτές και οι αδιάλυτες.  Μια ποικιλία διαλυτών ινών που πλέον έχει γίνει πολύ γνωστή τα τελευταία χρόνια, είναι η ινουλίνη, που πέρα  από τη ενισχυτική  της δράση κατά της διαδικασία της πέψης που προαναφέραμε , είναι ιδιαίτερα ευεργετική όσον αφορά τη διατήρηση  σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας, αλλά και στην απώλεια βάρους .

Ποιος όμως είναι ο λόγος που η ινουλίνη δεν μπορεί να αφομοιωθεί από το λεπτό μας έντερο; Επειδή αποτελείται από μόρια φρουκτόζης, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο που δεν βοηθάει ιδιαίτερα την πεπτική διαδικασία. Όταν όμως φτάσει στο παχύ μας έντερο, δρα ως προβιοτικό και εκεί αποτελεί βασική τροφή για τα καλά βακτήρια που βρίσκονται στο έντερό μας. Τα βακτήρια του εντέρου μας  που «τρέφονται» από την ινουλίνη,  βοηθούν σημαντικά το σώμα μας  να παραμένει υγιές, καθώς προλαμβάνουν  τις λοιμώξεις, προάγουν την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος, τονώνουν το ανοσοποιητικό μας  σύστημα και τέλος, καταπολεμούν τους παθογόνους παράγοντες (ή αλλιώς τα «κακά» βακτήρια).

Ποιες τροφές όμως περιέχουν ινουλίνη; Τα κρεμμύδια, οι μπανάνες, η σόγια, τα πράσα, το σκόρδο, οι αγκινάρες Ιερουσαλήμ, η  βρόμη, το σιτάρι, η πικραλίδα και τα σπαράγγια. Μην περιέμενε λοιπόν, εφοδιαστείτε με αυτές  και εντάξτε τις στην καθημερινότητά σας!

 
Show Buttons
Hide Buttons