Η Μεγάλη εβδομάδα έφτασε ,άρα και η τελευταία βδομάδα της νηστείας. Αυτό σημαίνει για τους περισσότερους απόχη από το κρέας κ όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και από το λάδι κάποιες μέρες .Όμως  πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα απαγορευμένα αυτά τρόφιμα μέσα στη μέρα ?

diatrofikes sumvoules gia ti megali evdomada 300x241 Διατροφικές Συμβουλές για τη Μεγάλη Εβδομάδα

            ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ

Στο πρωινό μπορούμε τα επιλέξουμε ψωμί ολικής ή σικάλεως με ταχίνι ή ένα μικρό κομμάτι χαλβά μαζί με τσάι, έναν φυσικό χυμό και μια μπάρα δημητριακών ή 1 νηστίσιμο κουλουράκι από αυτά που υπάρχουν σε όλα τα σπίτια αυτές τις μέρες ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε ενέργεια, βιταμίνες και φυτικές ίνες.

 

             ΤΑ SNACKS

Τα σνακ είναι τα μικρά γεύματα μέσα στη μέρα που μας εφοδιάζουν με την κατάλληλη ενέργεια .Λόγω νηστείας προτιμάμε κάτι σε φρέσκο ή ξηρό φρούτο , κάποιον χυμό ή μία μπάρα δημητριακών .Αν έχουμε την ανάγκη για κάτι γλυκό μπορούμε να φάμε παστέλι ή χαλβά.

 

Μεγάλη Δευτέρα

H εβδομάδα μας μπορεί να ξεκινήσει με μια μακαρονάδα με θαλασσινά ή ριζότο θαλασσινών, πάντα με τ συνοδεία σαλάτας. Είναι ένα πλούσιο γεύμα με και εκπροσώπους και από τις 4 βασικές ομάδες τροφίμων (αμυλούχα, πρωτεϊνούχα, λίπη και λαχανικά).Σαν δεύτερο γεύμα μπορούμε να προσθέσουμε βραστά λαχανικά και λίγη ταραμοσαλάτα με ψωμί ολικής .

Μεγάλη Τρίτη

Κάτι παραδοσιακό που μπορεί να καταναλωθεί ως κυρίως γεύμα είναι η σπανακόπιτα. Σπιτική ή και έτοιμη από έναν φούρνο, χωρίς λάδι ,είναι μια επιλογή που θα μας λύσει τα χέρια σε μία δύσκολη μέρα .ενισχύστε την με μια σαλάτα για να ανεβάσετε τη θρεπτική αξία του μεσημεριανό σας.

Μεγάλη Τετάρτη

Ημέρα νηστείας και από το λάδι .Προτιμήστε για κύριο γεύμα όσπρια  χωρίς λάδι  μαζί με ελιές κ ψωμί . Τα όσπρια όταν τα συνδυάζετε με κάποια πηγή αμύλου π.χ. ψωμί/ρύζι, παίρνετε από το γεύμα σας πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Μεγάλη Πέμπτη

Λίγο πριν την Κυριακή του Πάσχα μαγειρέψτε το αγαπημένο σας λαδερό με φρέσκα εποχιακά λαχανικά. Μπριαμ ή φασολάκια, αγκινάρες ή γεμιστά  αποτελούν όλα επιλογές επαρκής σε ενέργεια και περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, που ποικίλλουν ανάλογα με τα χρώματα των λαχανικών που θα χρησιμοποιήσετε. Συνοδέψτε τα με παξιμάδια

Μεγάλη Παρασκευή

Επιλέξτε για κύριο γεύμα κάποιο θαλασσινό μαγειρευτό π.χ. σουπιές με σπανάκι ή καλαμάρι με κόκκινη σάλτσα και λαχανικά ή χταπόδι κρασάτο και συνοδεύστε το με πατάτα ή ψωμί ή ψητά θαλασσινά και λαχανικά με ψωμί, αν απέχετε από το λάδι. Γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, αλλά και επαρκές σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

Μεγάλο Σάββατο

Και φτάσαμε στο Μ. Σάββατο. Για την μέρα αυτή επιλέξαμε μια σούπα με εμπλουτισμένη με λαχανικά της εποχής πατάτα καθώς το βραδινό θα είναι πιο βαρύ .Έτσι θα προετοιμαστείτε κατάλληλα για την εισαγωγή της μαγειρίτσας το βράδυ  αποφεύγοντας  δυσάρεστες «αντιδράσεις» από το πεπτικό.

 

Κυριακή του Πάσχα

Η κλασσική συνταγή της μαγειρίτσας περιλαμβάνει εντόσθια και διάφορα χορταρικά. Σαν σούπα είναι εύπεπτη και αποτελεί ένα καλό γεύμα για την μετάβαση από την νηστεία στην κρεατοφαγία. Ένα πιάτο μαγειρίτσα μαζί με μία φέτα ψωμί είναι αρκετά για το βράδυ της ανάστασης.

Το κατσίκι αποτελεί περισσότερο υγιεινή διατροφή σε σχέση με το αρνί διότι περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά.

Η κατανάλωση λαχανικών μαζί με το γεύμα θα προστατέψει από την είσοδο μεγάλης ποσότητας λιπαρών στο σώμα κατά τη διαδικασία της πέψης.

Τα κόκκινα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και για αυτό δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού. Αποτελούν μια καλή επιλογή για πρωινό μαζί με μία φέτα ψωμί ή ακόμα και για βραδινό με σαλάτα εποχής.

Τα πασχαλινά κουλουράκια μπορούν να συνδυαστούν με ένα ποτήρι γάλα και προσφέρουν αρκετή ενέργεια και κορεσμό για πρωινό γεύμα.

Το καλύτερο είναι βέβαια να απαλλαγείτε από τα περισσεύματα του Πασχαλινού τραπεζιού το συντομότερο και επανενταχθείτε το διαιτολόγιο σας.

 

 

 

 



Show Buttons
Hide Buttons