Site Overlay

Αιτίες υποσιτισμού στην τρίτη ηλικία και τρόποι αντιμετώπισης

Πολλές φορές τα άτομα τρίτης ηλικίας δεν έχουν όρεξη για φαγητό, φοβούνται το έντερο τους  ή θεωρούν ότι δεν το χρειάζονται τόσο φαγητό και έτσι φτάνουν σε σημείο υποσιτισμού, δηλαδή πρόσληψη  λιγότερων των  1200kcal  την ημέρα .Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν καθόλου ενέργεια μέσα στη μέρα και να παρατηρούνται ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό τους .

Ποια είναι τα αίτια του υποσιτισμού?

  • Κινητικές δυσκολίες ,οι οποίες αποτρέπουν τον ηλικιωμένο από το να μπορέσει να βγει από το σπίτι, πόσο μάλλον να αγοράσει τα τρόφιμα για να μαγειρέψει το φαγητό .

 

  • Προβλήματα στη στοματική κοιλότητα ,όπως χαλασμένα δόντια ή μασέλα κάνουν δύσκολη τη μάσηση και την κατάποση σκληρών τροφίμων με αποτέλεσμα ο ηλικιωμένος να μένει νηστικός .

 

 

  • Ψυχικές ή κοινωνικές δυσκολίες .Η κατάθλιψη σε όλες τις ηλικίες προκαλεί μείωση της όρεξης .Επίσης οι οικονομικές δυσκολίες στην εποχή μας μπορούν να οδηγήσουν έναν ηλικιωμένο σε υποσιτισμό .

 

  • Ασθένεια .Έπειτα από κάποιο πρόβλημα υγείας ,ο ασθενής αδιαφορεί στο να αναπληρώσει τα κιλά που έχει χάσει με αποτέλεσμα την έλλειψη βάρους .

 

 

  • Λήψη φαρμάκων. Τα φάρμακα επηρεάζουν τη γεύση των ηλικιωμένων και η ποσότητα νερού που πίνουν για την κατάποσή τους ,τους φουσκώνει το στομάχι με αποτέλεσμα να μην πεινάνε μετά .

 

 

Λύσεις :

  • Για εύκολη κατάποση των λαχανικών και των φρούτων ,καλό είναι να γίνεται πολτοποίηση αυτών πχ σε μορφή σούπας ,πουρέ πατάτας ή κομπόστα ώστε να καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών .

 

  • Προτείνεται τους να κάνουν τη λήψη φαρμάκων μετά το φαγητό εφόσον δεν χρειάζεται άδειο στομάχι ώστε να μην φουσκώσουν από το νερό

 

  • Προτείνεται εξωτερικές βόλτες 30 λεπτών ώστε να υπάρχει επάρκεια βιταμίνης D από τον ήλιο
  • Αν υπάρχει οικονομική δυσκολία , παραπέμψτε τον ηλικιωμένο σε μια κοντινή κοινωνική υπηρεσία με σωστό φαγητό

 

  • Αν υπάρχει έλλειψη βιταμινών, απευθυνθείτε στο γιατρό για συμπληρώματα .

 

 

 

 

Scroll Up